Sültbrokkoli főzelék meg egy kis püré

Nem jól hangzik, ugye?

Viszont: tejmentes, lisztmentes, ízlés szerint cukormentes sőt akár vegán is lehet, ha nem sütünk mellé virslit, ahogyan én tettem. Ha mindenmentes, akkor mi van benne?

  1. 1. Sültbrokkoli főzelék
  • nagy fej brokkoli
  • két gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • víz
  • olíva olaj

A sztori: sült brokkoliból akartam krémlevest főzni, de ilyen receptet nem találtam, meg tejmentes diétán is vagyok, gondoltam nézzük meg, mi lesz ebből.

“A” (rövid) verzió: A brokkolit olívaolajjal meglocsolva beteszem a sütőbe és addig sütöm amíg sült, barna színe nem kezd lenni az oldalának (kb 30-40 p). Akkor jó, ha a villát beleszúrva félpuhának tűnik. Ezt követően kicsit összepépesítem botmixerrel, lábasba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Kicsit felforralom, főzögetem, hogy puhuljon. Kevés olívaolaj, só, bors mehet bele. Ha kihűlt, botmixerrel simára keverem. Tálalás előtt belereszelek két gerezd fokhagymát, hogy jó pikáns íze legyen.

“B” verzió (a terjengős változat):

A brokkolit beteszem a sütőbe és addig sütöm amíg sült, barna színe nem kezd lenni az oldalának. Akkor jó, ha a villát beleszúrva félpuhának tűnik. Ez kb 30-40 perc volt a Karancsban, de nem mértem, mer szeretek intuitíven főzni. Ezt követően nekiálltam botmixerrel pürésíteni a brokkolit, és azonmód rájöttem, hogy ehhez puhább brokkoli vagy jobb botmixer kellene. Ennél a pontnál otthagytam az egészet és elmentem elintézni valamit. Nem hiszem el, hogy annyira gusztustalan, amit főztem, hogy még az instagramra sem tudom posztolni, gondoltam keserűen. Amikor hazaértem, megkóstoltam és rájöttem, hogy az íze rendben van, csak az állaga borzasztó. Mit volt mit tenni, felöntöttem vízzel és összeforraltam, hogy puhuljon. Közben szidtam magamban a tejmentes diétát, hogy mi az úristent fogok a levesbe tenni (merthogy levesnek indult) tej és tejpótló hiányában. Vizet, ugye. Szóval összeforraltam kicsit, az illata jó volt, kezdtem bizakodó lenni. Közben só, bors, olívaolaj. A megpuhult brokkolit már könnyű volt simára turmixolni, és a végére egy elég jó főzelék lett belőle.

Tanulságok:

nem szabad feladni

ha a brokkoli dús, húsos, nagyfejű, haragoszöld, tehát friss,

ha az olívaolaj jó minőségű, ízletes,

akkor ebből a kettő hozzávalóból só, bors és víz hozzáadásával össze lehet hozni egy szuper jó kaját. nem feltétlenül szükséges bele a rántás, tej, tejszín, tejpótló, semmi.

a brokkolit azért jó megsütni, mert a sült brokkoli finom.

(a főtt brokkolit is meg lehet szokni, sőt szeretni a jó közérzetért cserébe, de természetesen ez ízlés dolga.)

  1. 2. A püré
  • 1 fél avokádó
  • 1 alma
  • fahéj
  • cukor, ha szeretnéd

A cuccokat felaprítás után összeturmixoljuk a fahéjjal, pici cukorral, ennek következtében egy zöld pudingot kapunk, amit tízóraira kiválóan el lehet kanalazni. Fotó nem készült. A sztori csak annyi, hogy majdnem éhen haltam ebéd előtt, ezért összeturmixoltam az avokádóval amit itthon találtam.

Jó próbálgatást!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s