Hot Iron

Megittam a kalcium pezsgőtablettám (az allergia miatt is, hogy tudjak aludni, lehet, csak placebo, de nem számít, mert használ), feküdtem fél órát a kanapén, lehet írni az élményről.

Szóval az úgy volt, hogy edzőtermeztem az utóbbi negyedévben. Viszonylag rendszeresen sikerül eljárni, heti két, időnként három alkalommal is. Meg augusztus-szeptemberben nyomtam a külön bejáratú, saját tákolású edzéstervemet. (Kérek minden hozzáértőt, ne küldjön el a továbbiak miatt a búbánatos csipába, tudom, hogy fejjel mentem a falnak, hogy képzettség nélkül ilyenre vetemedtem, de hát gyarló az ember, na. Inkább akkor ne olvassák tovább, köszi.) Tehát edéstervem: minden reggel (normális az ilyen?) ébredés után nyomtam fekvőtámaszt, felülést, húzódzkodást (a fürdőajtó félfáira van a rúd felcsavarozva, szerintem menő) és planket. Minden nap igyekeztem kicsit növelni. Hogy menőzzek, leírom, hogy eljutottam a 20 fekvőtől a százig. Az, hogy mennyire volt szabályos az utolsó 95, meg ugye kit érdekel, éljenek az adatok! Annyira minden esetre hasznosnak tűnt, hogy kezdtem magam jobban érezni a bőrömben.

Aztán a 31. napon elégedetten megszemléltem a füzetem, amiben vezettem, mikor mennyit csináltam, és szépen abba is hagytam. A pocak meg már csak ilyen, ha nem riasztja el semmi, visszaóvakodik.

Rá kellett jönnöm, hogy az önfegyelmem kevés. A teremben is addig edzek, amíg el nem fáradok, ami azért hozott eredményt, csak hát nem eleget. A szakember megkerülhetetlennek látszott a további fejlődésben.

Egyszer voltam TRX-en. Elég puhányan mentem oda, de a férfi az férfi elven igyekeztem lépést tartani az edzővel és a többiekkel. Két napig alig bírtam utána lábra állni, aztán jól le is betegedtem, két hét kimaradt az edzésből. Azóta is csábít a dolog, csak nem merek visszamenni.

Mi ilyenkor a logikus lépés? Természetesen elmenni egy hasonlóan kemény edzésformát kipróbálni. Azóta azonban eltelt több mint fél év, és jelentem a második edzés után, tartom magam. De miről is van szó?

A feleségem mondta, hogy hallott a hot ironról. Rákerestem, van is a közelben, pont a kedvenc termünkben, hurrá! Nézegettem a videókat, hát mondom itt csupa csaj van, ki fogok én lógni onnan. Néztem másik videókat, ott már mutatóban voltak férfiak is. Aztán láttam, hogy nemre való tekintet nélkül mindenki eléggé kemény ezeken a kisfilmeken. Gondoltam, egyszer meg lehet nézni.

hot-iron-862x575

Kedden voltam először, 2-3 perc után menekülni akartam, mert hangos volt a zene, és azt túlkiabálva mondta az edző, mit kell csinálni. De taktikusan maga mellé vett, meg egy csomó sportszert oda kellett készíteni (fellépőt, szőnyeget, kézi súlyzót, meg rudast is), szóval macera volt meglógni. Aztán kezdett tetszeni is a dolog. (És nem voltam egyedüli férfi, hárman is toltuk.) Azért jött be egyébként, mert nem csak arra figyelt az edző, hogy ne futamodjak meg, hanem arra is, hogy újként jól csináljam. És elég komplex edzést adott: átmozgatott mindenhol, rájöttem, hogy bizony a lábnapokat megspóróltam, mióta nem futok, és tényleg kell az, hogy valaki rendszert vigyen a mozgásomba, különben csak azt fogom csinálni, amihez kedvem van. Amin meglepődtem még, hogy nem volt olyan gyakorlat, amit rosszul esett csinálni. A zenére levegőbe bokszolót kicsit cikinek éreztem, de csak egy pillanatig: ha nem nézi, hanem másokkal együtt csinálja az ember, egészen természetesnek tűnik.

Ma  (két nappal később) másik edző volt, egészen más stílusú (úgy tűnik, a többiek valamilyen csatornán értesültek a cseréről, mert feltűnően kevesebben voltunk, azért örülök, hogy mentem), na ő még keményebben megdolgoztatott! Szintén nagyon odafigyelt rá, hogy ne bénázzak, bár amikor a 40. percben szólt, hogy a lábemelésnél jobban nyújtsam ki a lábam, vagy a súlyzózásnál egyenesebben tartsam magam előtt a karom, feltettem magamban a kérdést, miért fizetek én valakinek, hogy megkínozzon? Persze a válasz kézenfekvő, hogy a fejlődésért, meg hogy lassan 30-asként nem ingyen adják azt a testet, amit szeretnék, de ott és akkor azért elbizonytalanodtam keményen.

A hangos zenén agyaltam, hogy jó dolog-e. Mert az edzőnek túl kell kiabálnia, nem is feltétlen az én dalaim szólnak (sőt!), aztán arra jutottam, hogy van ennek értelme, mert azon túl, hogy ritmust ad a mozgásnak (zenészként amúgy is igénylem), van egyfajta transzszerű hatása ennek zenés csoportos kondinak. (Lám, tágul szépen az a komfortzóna!) Egyébként azon gondolkodtam, kár, hogy a feleségem nem lát, mert mindig mondja, hogy menjünk táncolni, nekem meg nem fűlik hozzá a fogam, és erre tessék, a bemelegítésnél tánczenére mozgatom a végtagjaim és a csípőm. Ez már egészen közel van hozzá!

Szóval most így állunk. Kap a dolog legalább egy hónapot, aztán meglátjuk.

 


Képek: Google

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s